Z okazji 30-lecia sieci restauracji Sphinx w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbył się ogólnopolski konkurs kulinarny „zORIENTowani na SPHINXa”. Wydarzenie zorganizowano z myślą o zespołach restauracyjnych, a jego celem było nie tylko uhonorowanie jubileuszu, lecz także pogłębienie wieloletnich relacji między Sfinks Polska a Transgourmet – centralnym dostawcą produktów do lokali sieci.


- I miejsce – zespół z restauracji Sphinx w Bydgoszczy (Rynek)
- II miejsce – zespół z restauracji Sphinx w Zalasewie
- III miejsce – zespół z restauracji Sphinx w Lesznie

Zwycięskie danie autorstwa duetu z Bydgoszczy
– Konkurs składał się z dwóch tur. W pierwszym etapie rywalizowało dziesięć zespołów, które prezentowały własne dania. Na tej podstawie jury wyłoniło finałową piątkę. W finale czekała ich niespodzianka – tzw. black boxy, czyli nieznane wcześniej składniki. To sprawdzian elastyczności, kreatywności i współpracy pod presją czasu. Poziom był bardzo wysoki, a atmosfera pełna pozytywnej energii.
Mówi Marek Burkacki gospodarz Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Konkurs stał na bardzo wysokim, a dania nie tylko smakowały wybornie ale również prezentowały się doskonale!