Wielki finał konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet” za nami! Najlepsi okazali się Dawid Stąpór i Wiktoria Banaś z Restauracji Żółty Słoń w Kielcach. Jury doceniło kunszt i kreatywność kucharzy, którzy przygotowali roladkę cielęcą z farszem krewetkowym. Organizatorem wydarzenia jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.
- Patryk Stanewicz, Mikita Zhurauleu – Restauracja Szeroka No 9, Toruń
- Krzysztof Klimczak, Adam Chajczyk – Restauracja Lavenda, Poznań
- Daniel Warszawski, Eryk Czarnecki – Hotel H15 Boutique, Warszawa
- Dawid Stąpór, Wiktoria Banaś – Restauracja Żółty Słoń, Kielce
- Maciej Osiński, Łukasz Marcinowski – Tres Bien Event Food Catering
- Pablo Andreas Zamora, Michał Chyciński – Compass Culinary Group
Zwycięskie dania w 2. edycji konkursu Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet.
Drugie miejsce zajął Pablo Andreas Zamora i Michał Chyciński, a trzecie miejsce na podium przypadło Danielowi Warszawskiemu i Erykowi Czarneckiemu.
– Wszyscy uczestnicy konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” wykazali się wielkimi umiejętnościami. Rywalizacja stała na bardzo wysokim poziomie i jak zgodnie zauważyli członkowie jury – wskazanie najlepszych było nie lada wyzwaniem. Serdecznie gratuluję wygranej Dawidowi i Wiktorii i liczę, że powtórzą sukces laureatów poprzedniej edycji naszego konkursu, którzy tryumfowali również w Kulinarnym Pucharze Polski. Cieszę się również, że dzięki współpracy OSSKiC oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa udało się zorganizować wydarzenie, które zyskuje coraz większą renomę na kulinarnej mapie Polski.
Mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i Kapitan Kadry Narodowej Kucharzy.
W jury konkursu zasiedli renomowani Szefowie Kuchni: Jarosław Uściński (przewodniczący), Robert Sowa, Martin Gimenez Castro, Sebastian Krauzowicz, Mariusz Zając i Jerzy Pasikowski.