Już 12 lipca odbędzie się wielki finał konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”, w którym zmierzą się najlepsi Szefowie Kuchni wyłonieni przez jury. Swoje umiejętności zaprezentuje sześć dwuosobowych zespołów z różnych regionów Polski. Wydarzenie organizowane jest przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.
- Patryk Stanewicz, Mikita Zhurauleu – Restauracja Szeroka No 9, Toruń
- Krzysztof Klimczak, Adam Chajczyk – Restauracja Lavenda, Poznań
- Daniel Warszawski, Eryk Czarnecki – Hotel H15 Boutique, Warszawa
- Dawid Stąpór, Wiktoria Banaś – Restauracja Żółty Słoń, Kielce
- Maciej Osiński, Łukasz Marcinowski – Tres Bien Event Food Catering
- Pablo Andreas Zamora, Michał Chyciński – Compass Culinary Group
- Zeszłoroczny finał okazał się ogromnym sukcesem. Uczestnicy prezentowali bardzo wysoki poziom swoich umiejętności, a laureaci pierwszej edycji Mięsnych Specjałów Polskiej Kuchni zwyciężyli też w finale Kulinarnego Pucharu Polski! Kibicuję naszym uczestnikom i wierzę, że udział w konkursie to szansa nie tylko na zdobycie nowych doświadczeń, ale także na zyskanie nowej perspektywy i budowanie swojej kariery w kuchniach na najwyższym poziomie.
Mówi Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Pierś z kurczak faszerowana smardzami, gołąbek z nasturcji, fondant ziemniaczany nadziewany smażonym udkiem z kurczaka i tartaletka z karmelizowaną szalotką, marynowana w brandy czarna porzeczka autorstwa zwycięzców 1. edycji konkursu Mięsne Specjały Polskiej Kuchni: Pawła Liszki i Khrystyna Nykoliuk z Radisson Blu Hotel w Sopocie.