Za nami wielki finał konkursu "Chefs en Or – Polska Edycja", organizowanego przez Transgourmet i Selgros. W finałowej bitwie, która odbyła się 24 kwietnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet wzięło udział 10 najlepszych uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju. Zwyciężczynią okazała się Maria Lech, z Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie. Na jej talerzu znalazła się roladka z polędwicy wieprzowej z musem z pieczarek, trufli i szpinaku.
– Jestem bardzo szczęśliwa i dumna z siebie. To mój pierwszy start w takim konkursie, więc dla mnie jest to niesamowite osiągnięcie. Nie mogę się doczekać kolejnych konkursów!
Zwycięskie danie autorstwa Marii Lech: roladka z polędwicy wieprzowej z musem z pieczarek, trufli i szpinaku.
– Praca zawodników była zróżnicowana, ale stała na bardzo wysokim poziomie, co mnie bardzo cieszy. Część finalistów poszła w prostotę i użyła obowiązkowych składników, jako główny element dania. Bardzo nam się to podobało, bo jako jury, właśnie na te składniki zwracamy największą uwagę. Tworząc danie konkursowe należy pamiętać, że obowiązkowe produkty są najważniejsze i musza odgrywać najważniejsza rolę na talerzu. Warto podkreślić, że zastosowane przez uczniów techniki stały na bardzo dobrym poziomie. Było czysto, schludnie i bez większych błędów technicznych. Mogliśmy też obserwować naprawdę ciekawe połączenia smakowe. Zaskoczyło nas np. połączenie zimnego sorbetu pomarańczowego z polędwiczką i puree z pieczarek. Jako kucharz, zaobserwowałem też, że z roku na rok poziom konkursu Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych wzrasta.
Mówi Bartosz Peter – przewodniczący jury, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie odpowiedzialni byli za serwis kelnerski w trakcie konkursu oraz pomoc uczestnikom konkursu na ich stanowiskach pracy. Dziękujemy za współpracę!