W niedzielę, 7 kwietnia na kanale TVP Historia wystartował serial dokumentalny pt. "Historia kuchni polskiej". Współscenarzystą i narratorem tego fascynującego projektu jest profesor Jarosław Dumanowski – ceniony popularyzator wiedzy o dawnej kuchni. Nagrania odbyły się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Serial "Historia kuchni polskiej" zabiera widzów w podróż przez tysiąc lat historii kulinarnej Polski, od tajemnic kuchni średniowiecznej do kuchni XXI wieku. W Instytucie Kulinarnym Transgourmet profesor Jarosław Dumanowski oraz kucharz i historyk Maciej Nowicki przygotowywali potrawy z dawnych i bliższych czasów.
W jednym z odcinków pojawi się Weronika Gurynow, złota medalistka w kategorii Culinary Art., podczas Olimpiady Kulinarna IKA 2024 w Stuttgarcie. Weronika, pasjonatka staropolskich wypieków, wydała książkę z przepisami na ten temat. W programie "Historia kuchni polskiej" Weronika i profesor Dumanowski przygotowali razem babkę wielkanocną zapewniając widzom wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Swoim doświadczeniem jednym z odcinków podzielił się również ekspert Instytutu i kapitan Kadry Narodowej Kucharzy – Bartosz Peter.
Zapraszamy do śledzenia serialu "Historia kuchni polskiej", którego emisja zaplanowana jest w każdą niedzielę o godz. 10:00 na antenie TVP Historia oraz w serwisie TVP VOD. Udział w projekcie to kolejny dowód na to, jak wszechstronnym miejscem jest mieszczący się w hali Selgros Piaseczno Instytut Kulinarny Transgourmet. Miejsce, które na co dzień szkoli profesjonalistów branży HoReCa i miłośników gotowania, oraz w którym odbywają się liczne konkursy gotowania. Jak się okazało, z powodzeniem służy też jako plan filmowy do produkcji o tematyce kulinarnej.