Praktyczna wiedza, umiejętność współpracy i wysoka odporność na presję czasu – to cechy, którymi muszą wykazać się Szefowie Kuchni biorący udział w Olimpiadzie Kulinarnej IKA. Zbliżająca się edycja międzynarodowego konkursu odbędzie się 2-7 lutego 2024 roku w Stuttgarcie. Wezmą w niej udział kucharze z kilkudziesięciu krajów, w tym także Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy, która sukcesywnie przygotowuje się do wyjazdu w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
![2023.09.24_wydawka_selgros_221.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/617579/large-7e1f6ba6c98535f414114cb0bd588587.jpg)
- Bartosz Peter – kapitan
- Marcin Gruszka – kucharz
- Maciej Hippler – kucharz
- Sebastian Plasota – kucharz
- Tomasz Ziółkowski – kucharz
- Michał Świerad – cukiernik
- Angelika Chwyć – cukiernik
- Łukasz Wódz – asystent
- Wojciech Waliszewski – asystent
- Bartosz Peter – kapitan
- Weronika Gurynow – kucharz
- Nikita Vikhrov – asystent
- Anna Kochańska – asystent
![2023.09.24_zespol_selgros_4.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/617575/large-32b74b154bbc1e7a6e80f29375758419.jpg)
– Naszą ekipę tworzą ludzie z pasją, ogromną wiedzą i doświadczeniem niezbędnym do rywalizacji na poziomie międzynarodowym. Chcemy być przygotowani w stu procentach, dlatego już od kwietnia tego roku spotykamy się w pełnym składzie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. To właśnie tu rozwijamy swoje umiejętności i sprawdzamy, jak w praktyce radzimy sobie z zadaniami konkursowymi. Z treningu na trening nasza forma jest coraz lepsza, dlatego mam pewność, że w Stuttgarcie będziemy zadowoleni z wykonanej pracy.
Mówi Bartosz Peter, kapitan drużyn, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
![2023.09.24_wydawka_selgros_153.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/617587/large-2a9dce2ec6be973de6e29c896df5a6e2.jpg)
![2023.09.24_wydawka_selgros_123.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/617588/large-6ccd2e2b653abcffc7792f8b763e5a56.jpg)
– Dokładamy wszelkich starań, by do Stuttgartu wysłać jak najlepiej przygotowany zespół. Dzielimy się swoją wiedzą i doświadczeniem, a podczas treningów na bieżąco omawiamy mocne strony dań i kwestie, które należy poprawić. Możemy sobie na to wszystko pozwolić dzięki doskonałemu wyposażeniu hali Selgros w Piasecznie oraz dostosowanej do tego typu wydarzeń przestrzeni Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Przed wyjazdem czeka nas jeszcze kilka spotkań – jestem pewien, że z tak zmotywowaną drużyną maksymalnie wykorzystamy ten czas.
Dodaje Jarosław Uściński, Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.