Wielkimi krokami zbliża się Olimpiada Kulinarna IKA. W wydarzeniu, które odbędzie się w dniach 2-7 lutego 2024 roku w Stuttgarcie weźmie udział Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy pod przewodnictwem Bartosza Petera (kapitana drużyny seniorów i juniorów) oraz Sebastiana Krauzowicza (managera). Aktualnie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet trwają intensywne przygotowania do kulinarnych zmagań.
![2023.09.24_wydawka_selgros_227.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/608274/large-86b3a627e02689b4005c0d5b1f48a726.jpg)
– Przed kucharzami dwie bardzo trudne konkurencje. Pierwsza z nich polega na stworzeniu rozbudowanego menu dla 12 osób. Podczas drugiej zawodnicy w ciągu 6 godzin będą musieli przygotować 110 porcji 3-daniowego menu. Tu liczą się nie tylko wiedza, praktyka i doskonała organizacja własnej pracy, lecz także umiejętność wpisania się w gust międzynarodowej komisji konkursowej. Wszystkie te aspekty bierzemy pod uwagę podczas spotkań z naszymi drużynami.
Mówi Jarosław Uściński, Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
– Instytut Kulinarny Transgourmet to doskonałe miejsce do przygotowań przed tak dużym wydarzeniem jak Olimpiada Kulinarna IKA. Nowoczesna przestrzeń, stanowiska ze sprzętem najnowszej generacji, a także znajdująca się w pobliżu hala Selgros wyposażona w tysiące produktów – wszystko to daje nam w zasadzie nieograniczone możliwości trenowania. Dzięki temu jesteśmy jeszcze bardziej zmotywowani do ciężkiej pracy, która – mamy nadzieję – przełoży się na sukces w Stuttgarcie.
Dodaje Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet i Kapitan Narodowej Kadry Polski Kucharzy.
![2023.09.24_wydawka_selgros_64.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/608284/large-30f0c5507e6b32de6a28e31ed6d42419.jpg)