Wiedza, kreatywność, doskonała organizacja pracy i umiejętność optymalnego wykorzystania produktów – tymi cechami musieli wykazać się Szefowie Kuchni podczas międzynarodowego konkursu kulinarnego Chefs en Or, który odbył się 31 października w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy hali Selgros Warszawa-Piaseczno. Zmagania uczestników oceniało 13-osobowe jury. Tytuł „Kucharza ze złota” wywalczył reprezentant Polski – Rafał Koziorzemski!
- Stefan Glantschnig z Austrii
- Jean-Yves Bournot z Francji
- Raül Ruíz Ayats z Hiszpanii
- Florian Neumann z Niemiec
- Rafał Koziorzemski z Polski
- Alin Vadean z Rumunii
- Christian Oliveira ze Szwajcarii
Szefowie Kuchni z krajów, w których działa Transgourmet rywalizowali o efektowne statuetki i atrakcyjne nagrody pieniężne.
Jury degustacyjne w gotowości do oceniania potraw!
– Od początku rywalizacja była bardzo wyrównana i do samego końca nie było wiadomo, kto wygra tegoroczny konkurs. Uczestnicy wykazali się kreatywnością i doskonałą organizacją pracy. Podczas zmagań było widać ich doświadczenie, znajomość bardzo zaawansowanych technik, a także indywidualną tożsamość kulinarną. Cieszę się, że mimo bardzo intensywnego czasu mieliśmy okazję porozmawiać z nimi o inspiracjach, które miały wpływ na przygotowywane dania
– mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
- Serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom tegorocznej edycji Chefs en Or! Cieszę się, że mogłem reprezentować Polskę i że wygrałem ten konkurs nie tylko dla siebie, ale też dla mojej rodziny. Dziękuję sędziom degustacyjnym i technicznym za piękne oceny, bardzo cieszę się, że to właśnie moje danie wygrało!
Rafał Koziorzemski, I miejsce Chefs en Or 2023.
Zwycięskie dania zaserwowane przez Rafała Koziorzemskiego
Amuse bouche w postaci glazurowanej winem Porto wątrobianki z czerwoną porzeczką i dzikim ryżem.
Kurczak faszerowany borowikami, z ziemniakami, mizerią w postaci lodów, sosem pieczeniowym i zielonym jabłkiem z koperkiem.
Relacja video z konkursowych zmagań w Instytucie Kulinarnym Transgourmet
Relacja video z gali rozdania nagród Chefs en Or
Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie odpowiedzialni byli za serwis kelnerski w trakcie konkursu oraz pomoc uczestnikom konkursu na ich stanowiskach pracy. Dziękujemy za współpracę!