Wiedza, kreatywność, doskonała organizacja pracy i umiejętność optymalnego wykorzystania produktów – tymi cechami musieli wykazać się Szefowie Kuchni podczas międzynarodowego konkursu kulinarnego Chefs en Or, który odbył się 31 października w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy hali Selgros Warszawa-Piaseczno. Zmagania uczestników oceniało 13-osobowe jury. Tytuł „Kucharza ze złota” wywalczył reprezentant Polski – Rafał Koziorzemski!
- Stefan Glantschnig z Austrii
- Jean-Yves Bournot z Francji
- Raül Ruíz Ayats z Hiszpanii
- Florian Neumann z Niemiec
- Rafał Koziorzemski z Polski
- Alin Vadean z Rumunii
- Christian Oliveira ze Szwajcarii
![Szefowie Kuchni z krajów, w których działa Transgourmet rywalizowali o efektowne statuetki i atrakcyjne nagrody pieniężne.](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/599229/large-51d619f8a08eb62359c8ffa2a580d340.jpg)
Szefowie Kuchni z krajów, w których działa Transgourmet rywalizowali o efektowne statuetki i atrakcyjne nagrody pieniężne.
![Jury degustacyjne w gotowości do oceniania potraw!](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/599233/large-9725c4e2652c0666a3f863c16f5e7590.jpg)
Jury degustacyjne w gotowości do oceniania potraw!
![chefs en or.s-38.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/599234/large-65af66a3e806c760f25898ef03039bb4.jpg)
– Od początku rywalizacja była bardzo wyrównana i do samego końca nie było wiadomo, kto wygra tegoroczny konkurs. Uczestnicy wykazali się kreatywnością i doskonałą organizacją pracy. Podczas zmagań było widać ich doświadczenie, znajomość bardzo zaawansowanych technik, a także indywidualną tożsamość kulinarną. Cieszę się, że mimo bardzo intensywnego czasu mieliśmy okazję porozmawiać z nimi o inspiracjach, które miały wpływ na przygotowywane dania
– mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
![MAN_0472.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/599250/large-137a250046fcd74d7279764af628572f.jpg)
- Serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom tegorocznej edycji Chefs en Or! Cieszę się, że mogłem reprezentować Polskę i że wygrałem ten konkurs nie tylko dla siebie, ale też dla mojej rodziny. Dziękuję sędziom degustacyjnym i technicznym za piękne oceny, bardzo cieszę się, że to właśnie moje danie wygrało!
Rafał Koziorzemski, I miejsce Chefs en Or 2023.
Zwycięskie dania zaserwowane przez Rafała Koziorzemskiego
![Amuse bouche w postaci glazurowanej winem Porto wątrobianki z czerwoną porzeczką i dzikim ryżem.](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/599262/large-1b97f79bf7cd9a698408968fced60333.jpg)
Amuse bouche w postaci glazurowanej winem Porto wątrobianki z czerwoną porzeczką i dzikim ryżem.
![Kurczak faszerowany borowikami, z ziemniakami, mizerią w postaci lodów, sosem pieczeniowym i zielonym jabłkiem z koperkiem.](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/599263/large-3a9063ff6e2ddcf8795b9494a5a33e6f.jpg)
Kurczak faszerowany borowikami, z ziemniakami, mizerią w postaci lodów, sosem pieczeniowym i zielonym jabłkiem z koperkiem.
Relacja video z konkursowych zmagań w Instytucie Kulinarnym Transgourmet
Relacja video z gali rozdania nagród Chefs en Or
![Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie odpowiedzialni byli za serwis kelnerski w trakcie konkursu oraz pomoc uczestnikom konkursu na ich stanowiskach pracy. Dziękujemy za współpracę!](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/599261/large-bbb702db5c00300b6a6b6bbace0c8a78.jpg)
Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie odpowiedzialni byli za serwis kelnerski w trakcie konkursu oraz pomoc uczestnikom konkursu na ich stanowiskach pracy. Dziękujemy za współpracę!