Instytut Kulinarny Transgourmet przeprowadził pierwsze szkolenie poświęcone sędziowaniu podczas konkursów kulinarnych. W wydarzeniu, które odbyło się w dniach 21-22 sierpnia, wzięło udział 8 profesjonalistów z całej Polski. Celem warsztatów jest podniesienie kwalifikacji osób związanych z branżą HoReCa oraz ujednolicenie systemu oceny dań przygotowywanych podczas konkursów kulinarnych.
– Kursy i warsztaty kulinarne nie są w Polsce rzadkością, ale w branży gastronomicznej zdecydowanie brakowało inicjatywy, która pokazywałaby, jak profesjonalnie, uczciwie i rzetelnie oceniać dania konkursowe. Aby rywalizacja między kucharzami miała sens, jurorzy muszą kierować się ujednoliconymi zasadami i brać pod uwagę określone czynniki. Wierzę, że szkolenie dla przyszłych sędziów w konkursach kulinarnych to nie tylko szansa na zdobycie nowych kompetencji dla profesjonalnych kucharzy, lecz także duży krok na drodze do podnoszenia standardów branży gastronomicznej.
Mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
- Martin Gimenez Castro - Tuna, Ceviche Bar
- Marcin Soból - EURO-TOQUES POLSKA
- Marek Rybacki - Szef Kuchni, zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2012
- Mariusz Zając - EURO-TOQUES POLSKA
- Radosław Kłapacz - Chef Service – usługi gastronomiczno-szkoleniowe, EURO-TOQUES POLSKA
- Marek Namysłowski - Klinika Uzdrowiskowa "Pod Tężniami", EURO-TOQUES POLSKA
- Krzysztof Klimaszewski - Brasserie Selgros-Piaseczno
- Tomasz Ziółkowski - Silver Catering Łódź