Konkurs organizowany przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa rozstrzygnięty! Podczas emocjonującego finału, który odbył się 14 lipca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, najlepszy okazał się zespół w składzie: Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk z Radisson Blu Hotel w Sopocie. Zwycięzcy otrzymali nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023, nagrodę pieniężną oraz bony towarowe Selgros.
– Wszyscy uczestnicy konkursu „Mistrzowie Mięsnych Specjałów – Instytut Kulinarny Transgourmet” wykazali się ogromnym profesjonalizmem. Jednak jak to bywa w przypadku takich wydarzeń, zwyciężyć mógł tylko jeden zespół. Jurorzy, którzy kierowali się przede wszystkim smakiem, uznali, że najlepsze danie przygotowali Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk. Serdecznie gratuluję wygranej i trzymam kciuki za jak najlepszy wynik podczas Kulinarnego Pucharu Polski. Cieszę się również, że dzięki współpracy OSSKiC oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa udało się zorganizować wydarzenie, za którym stoją ważne dla branży gastronomicznej idee.
Mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i Kapitan Kadry Narodowej Kucharzy.
Pierś z kurczak faszerowana smardzami, gołąbek z nasturcji, fondant ziemniaczany nadziewany smażonym udkiem z kurczaka i tartaletka z karmelizowaną szalotką, marynowana w brandy czarna porzeczka autorstwa zwycięzców: Pawła Liszki i Khrystyna Nykoliuk z Radisson Blu Hotel w Sopocie.