Po pierwszym etapie konkursu organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros dla szkół gastronomicznych z całej Polski, nadszedł czas na emocjonujący finał! Przyszli Szefowie Kuchni zmierzą się już 13 czerwca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, a stawką są atrakcyjne nagrody zarówno dla finalistów konkursu, jak i dla szkół, które reprezentują.
Podobnie jak w poprzedniej edycji, rywalizacja składa się z dwóch etapów. Pierwszy to eliminacje przeprowadzone w formule online, w których uczestnicy mieli za zadanie przedstawić recepturę na danie przy użyciu udka z kurczaka i młodych warzyw. Z kolei zadanie finałowe polega na przygotowaniu dania z kurczaka, szparagów i dowolnego wędzonego produktu.
W finale konkursu, który odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, wystąpią:
- Oskar Brzozowski – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
- Antoni Hubert – Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Słupsku
- Przemysław Kapusta - Zespół Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie
- Kamil Mazur – Zespół Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie
- Antoni Nowakowski – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
- Bartłomiej Swiergal – Powiatowy Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Jerzego Siwińskiego w Legionowie
- Patrycja Szczepaniak - Zespół Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie
- Michał Świątkowski – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. O. Bujwida w Krakowie
- Antoni Waligóra – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu
Do kogo powędruje statuetka zwycięzcy i puchar dla szkoły? Przekonamy się już we wtorek 13 czerwca, w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Zwycięzca finału zostanie nagrodzony miesięcznym stażem pod okiem Ekspertów i Trenerów Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Organizatorzy przewidzieli również nagrodę pieniężną w wysokości 3000 zł oraz bony na zakupy w Selgros o wartości 5000 zł dla szkoły zwycięzcy.
Zmagania młodych Kucharzy będzie można śledzić na profilach Instytutu Kulinarnego Transgourmet na Instagramie oraz na Facebook'u.