Zakończyły się eliminacje konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych Les Chefs en Or Polska Edycja, organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry. Autorzy najlepszych dań zmierzą się w wielkim finale, który 16 listopada odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
- Kacper Bałabuch - Zespół Szkół nr 3 we Wrocławiu
- Dominik Diug - Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
- Weronika Gurynow - Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
- Paulina Kadysz - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra H. Sucharskiego w Bolesławcu
- Konrad Kapusta - Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
- Piotr Marcinkowski - Zespół szkół gastronomiczno-hotelarskich w Gdańsku
- Dawid Poznański - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu
- Michał Świdnicki - ZSTiO im. Żeromskiego w Częstochowie
- Aleksander Wolski - Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Zwycięskie dania
Kacper Bałabuch - Dekonstrukcja burgera z szarpanym łososiem i sosem chili mayo
Dominik Diug - Dorsz w popiole z pora, sos mango, puree z batata i dyni, por, żel, oliwa
Weronika Gurynow - Tuńczyk dashi, dynia, grzyby, ogórek
Paulina Kadysz - Dorsz podany w runie Borów Dolnośląskich
Konrad Kapusta - Maślany sander z ziemniaczaną łuską, sosem artemisia w polnych smakach
Piotr Marcinkowski - Pijany dorsz w panko orzechowym
Dawid Poznański - Tuńczyk z pianką pieprzową
Michał Świdnicki - Filet z pstrąga w sosie cytrynowym, z koktajlowymi pomidorkami i smażonymi kaparami
Aleksander Wolski - Dorsz w dwóch odsłonach w wędzonym sosem, puree z batatów i musem z buraka z dodatkiem oliwy ziołowej