1 czerwca Bartosz Peter - ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet wraz z Sebastianem Plasotą zajęli czwarte miejsce i uzyskali wyróżnienie za najlepsze danie z halibuta w finale Global Chefs Challenge podczas Worldchefs Congress & Expo w Abu Dhabi w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. 40 drużyn z całego świata przez 4 dni rywalizowało w 3 kategoriach – do zdobycia był tytuł najlepszego szefa kuchni na świecie.
![IMG_2152.JPEG](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/429378/large-e3a1944c45f8e64e6d286cac8e90da2f.jpeg)
![IMG_3859.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/429390/large-464b0d315a6696add7f32871e12ecdf5.jpg)
![IMG_3978.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/429391/large-252a48470433f6b6356d4024b745fef5.jpg)
![IMG_3896.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/429393/large-7883081ec094b0a1a934ba8a6b2bcabb.jpg)
![IMG_3987.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/429394/large-b5e3462777954ce773a5754899e2ef5c.jpg)
Byliśmy bardzo dobrze przygotowani. Skupiliśmy się głównie na smaku potraw, bo to on jest najwyżej oceniany przez sędziów. Cieszy nas czwarte miejsce, bo konkurenci pokazali bardzo wysoki poziom. Jesteśmy dumni z wyróżnienia, jakie uzyskało nasze danie rybne. Dzisiaj świętujemy!
Mówi Bartosz Peter.
![IMG_2180.JPEG](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/429398/large-5379cd5f07d9572b0e48a1cdfd50cf2c.jpeg)
- Lubię rywalizację i atmosferę konkursów. Zawsze stawiam sobie poprzeczkę wysoko i mam głowę pełną pomysłów. W końcu gastronomia to niekończąca się nauka. Jestem bardzo wdzięczny za ogromny wkład Transgourmet i Selgros oraz Instytutu Kulinarnego w ten sukces. Bez wsparcia i długofalowych inwestycji w rozwój szeroko pojętej gastronomi zdobywanie tak wysokich lokat nie byłoby możliwe.
Dodaje Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.