1 czerwca Bartosz Peter - ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet wraz z Sebastianem Plasotą zajęli czwarte miejsce i uzyskali wyróżnienie za najlepsze danie z halibuta w finale Global Chefs Challenge podczas Worldchefs Congress & Expo w Abu Dhabi w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. 40 drużyn z całego świata przez 4 dni rywalizowało w 3 kategoriach – do zdobycia był tytuł najlepszego szefa kuchni na świecie.
Byliśmy bardzo dobrze przygotowani. Skupiliśmy się głównie na smaku potraw, bo to on jest najwyżej oceniany przez sędziów. Cieszy nas czwarte miejsce, bo konkurenci pokazali bardzo wysoki poziom. Jesteśmy dumni z wyróżnienia, jakie uzyskało nasze danie rybne. Dzisiaj świętujemy!
Mówi Bartosz Peter.
- Lubię rywalizację i atmosferę konkursów. Zawsze stawiam sobie poprzeczkę wysoko i mam głowę pełną pomysłów. W końcu gastronomia to niekończąca się nauka. Jestem bardzo wdzięczny za ogromny wkład Transgourmet i Selgros oraz Instytutu Kulinarnego w ten sukces. Bez wsparcia i długofalowych inwestycji w rozwój szeroko pojętej gastronomi zdobywanie tak wysokich lokat nie byłoby możliwe.
Dodaje Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.