Selgros jest obecny na polskim rynku już od 25 lat. Ten wyjątkowy jubileusz świętujemy z wyjątkowymi osobami - naszymi Klientami, którzy są z nami od samego początku. Z Piotrem Nowakowskim, właścicielem N&S Catering w Owińskach, rozmawiamy o prowadzeniu cateringu i restauracji.
Jak zaczęła się Państwa przygoda z branżą gastronomiczną?
Z gastronomią jestem związany od wielu lat. Już jako młody chłopak rozwijałem swoją pasję podróżując po Francji, poznając tamtejszą kuchnię. Mając kontakt z taką różnorodnością smaków, wykwintnością potraw i szeroką ofertą win, zdałem sobie sprawę, że jest to coś co chciałbym robić w życiu. Ta pasja po czasie przekształciła się w mój zawód i prowadzenie firmy gastronomicznej.
Historia Państwa firmy sięgają roku 1991. Jakie dostrzegacie Państwo różnice w prowadzeniu działalności teraz i na początku swojej drogi?
Na pewno dzisiaj świadomość klientów jest o wiele większa. Szukają oni wyższego standardu obsługi, jak i samych dań. Oprócz tego ogromnie zmieniła się kwestia dostępności nawet najbardziej wyszukanych produktów - obecnie jest nieporównywalnie szersza i łatwiejsza niż 25 lat temu. Dla nas , jako firmy realizującej zlecenia również poza Polską, duże znaczenie miało otwarcie granic. To pozwoliło na łatwiejszą realizację zleceń za granicą, a tym samym rozwój biznesu.
Jak przez ten czas zmieniły się preferencje klientów? Jak Państwo dostosowujecie się do tych zmian?
Dzisiaj to zupełnie inny klienci. Obecnie konsumenci oczekują nie tylko smacznych, ale również estetycznie podanych posiłków. Dodatkowo zwiększyło się zainteresowanie zdrowym żywieniem co sprawia, że poszukiwana jest zmniejszona kaloryczność i wysokie walory zdrowotne dań. Zauważamy również trend na dania wegetariańskie oraz wegańskie.
Od początku obecności Selgros w Polsce, czyli od 25 lat, jesteście Państwo ich klientem. W jaki sposób ta współpraca ułatwia Państwu prowadzenie działalności?
Szerokość oferowanego asortymentu sprawia, że w jednym miejscu możemy kupić wszystkie niezbędne produkty potrzebne do zrealizowania zlecenia cateringowego jak i zaopatrzenia restauracji. Oferowane produkty są świeże i wysokiej jakości, co jest kluczowe zarówno dla nas – gastronomów, jak i naszych klientów. Dodatkowo pracownicy hali Selgros w Poznaniu, bardzo dobrze nas znają i wiedzą jakie mamy oczekiwania, co sprawia że zakupy są o wiele sprawniejsze.
Co wyróżnia Państwa ofertę na rynku?
Możemy dostosować ofertę niemal do każdej indywidualnej potrzeby klienta. Nasz zespół to wyspecjalizowani, młodzi i pełni zapału ludzie, a nasz szef kuchni gwarantuje najwyższą jakość produktów i doskonały smak potraw.
Czy realizując catering dla klientów opieracie się Państwo o wybór pozycji z gotowego menu, czy też zdarza się klient dla którego przygotowujecie indywidualne potrawy?
Jesteśmy gotowi na każde wyzwanie i każde zlecenie. Słuchamy potrzeb każdego naszego klienta i je realizujemy. Po tylu latach w branży dysponujemy bazą sprawdzonych potraw, które są chętnie wybierane przez naszych klientów.
Z jakiej dotychczasowej realizacji są Państwo szczególnie dumni?
Organizowaliśmy catering podczas spotkania w Czerwonaku Kancelarii Prezydenta RP i przedstawicieli Urzędu Gminy. Realizowaliśmy wtedy obiad dla 30 osób. Było to szczególne wyzwanie pod kątem obsługi kelnerskiej i przygotowania dań, które musiały być na najwyższym poziomie.
Jesteśmy również dumni z naszej aktywnej współpracy z Torem Poznań. Podczas wielu eventów odpowiadamy za obsługę cateringową. Co roku jesteśmy obecni np. na wydarzeniu Gran Turismo Polonia. Na długo zapamiętamy spotkanie z Robertem Kubicą, jako kierowcą F1 teamu Renault, na N-GINE RENAULT F1 TEAM SHOW na Torze Poznań, gdzie realizowaliśmy catering VIP.
Prowadzicie Państwo restaurację z częścią hotelową. Czy organizujecie również imprezy okolicznościowe, takie jak wesela czy komunie?
Bardzo dużą część naszej działalności stanowią imprezy okolicznościowe, posiadamy zespół kucharzy i kelnerów, którzy mogą takie wydarzenie odpowiednio obsłużyć. Nasze doświadczenie skutkuje dobrą organizacją, pracy, niezbędną w przypadku imprez okolicznościowych.
Jakie produkty najczęściej Państwo wybieracie z oferty Selgros?
Najczęściej kupujemy mięso i ryby. Sprzedawcy w hali dobrze znają nasze potrzeby i wiedzą np. jaki kawałek mięsa nas zazwyczaj interesuje. Z uwagi na charakter działalności szczególnie poszukujemy większych opakowań produktów, które są zawsze dostępne w Selgros. Dzięki temu oszczędzamy miejsce, czas i pieniądze.