Juniorzy z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy oficjalnie rozpoczęli przygotowania do Kulinarnego Pucharu Świata! O medale będą rywalizowali m.in. z drużynami z całej Europy, Ameryki Południowej, a nawet Australii.
Pierwsze zgrupowanie miało miejsce w dniach 30 i 31 stycznia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Kadra zaplanowała już cykliczne treningi, które pomogą im w jak najlepszym przygotowaniu się do wyjazdu na Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022, który odbędzie się w październiku w Luksemburgu.
Juniorzy ćwiczyli swoje umiejętności pod czujnym okiem trenerów – Bartosza Petera – Eksperta Instytutu Kulinarnego Transgourmet & Head Coacha, Sebastiana Krauzowicza – Coacha & Team Managera, Marcina Gruszki – Coacha, Michała Świerada – Pastry Coacha oraz Lecha Plucińskiego – Team Consultanta. Jest o co walczyć – Kulinarny Puchar Świata to jedno z najważniejszych wydarzeń gastronomicznych. Wydarzenie jest organizowane od 1986 roku co 4 lata. Mistrzostwa mają na celu popularyzację idei głoszącej, że kuchnia wzbogaca życie i jest jego ważną częścią.
W 2018 roku Reprezentacja Polski odniosła ogromny sukces. Drużyna Seniorów wróciła do Polski z dwoma medalami: brązowym za kuchnię zimną oraz srebrnym za kuchnię gorącą. Sukcesem mogli pochwalić się również juniorzy, którzy zdobyli srebrne i brązowe medale.
![_AN_0852.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/390597/large-fa486303a0cd98bf6292627dbc298b7f.jpg)
Zmagania finałowe będą odbywały się w dwóch konkurencjach. Pierwsze zadanie to symulacja działania restauracji. Kadra musi przygotować trzydaniowe menu, dla 70 osób na sali, a potrawy będą serwowane przez profesjonalnych kelnerów. Następnie nasi reprezentanci mają za zadanie zaprezentowanie bardziej skomplikowanego menu, którego walory smakowe i estetyczne oceni jury, składające się z 10 osób. W odróżnieniu od pierwszej konkurencji, tym razem kucharze są odpowiedzialni również za samodzielne przyniesienie potraw do stolika jurorskiego, a także opowiedzenie o nich i udzielenie odpowiedzi na ewentualne pytania osób oceniających.
Nasza reprezentacja stawia na potrawy z nutką polskości. Chce w ten sposób promować regionalne smaki i produkty. Przygotowywane menu uwzględnia również aktualne trendy kulinarne, takie jak kuchnia bezglutenowa, wegetariańska czy wegańska.
![220131_054.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/390587/large-3e4a7d48bd50bd45111c600963a9f35f.jpg)
![220131_182.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/390589/large-f803653f80127ef853e45c6b4037b78b.jpg)
- Narodowa Reprezentacja Polskich Kucharzy promuje Polskę i rodzimą kuchnię na arenie międzynarodowej. W swoich daniach interpretujemy polskie smaki i przedstawiamy je w nowoczesnym wydaniu, uwzględniając światowe trendy. Transgourmet i Selgros Cash & Carry od lat są partnerem strategicznym Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników i aktywnie wspomagają nasze przygotowania do zmagań.
Mówi Bartosz Peter, kapitan Narodowej Reprezentacji Polskich Kucharzy i Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Nasza reprezentacja ma wiele sukcesów na swoim koncie. Warto chociażby wspomnieć 3 srebrne medale zdobyte na Olimpiadzie w Stuttgarcie, a także 3 złote, 2 srebrne i 2 brązowe medale, którymi zawodnicy zostali nagrodzeni podczas Kulinarnego Pucharu Świata w 2018. Transgourmet i Selgros z dumą wspierają polską kadrę poprzez dostarczenie produktów potrzebnych do przygotowania potraw oraz udostępnienie przestrzeni Instytutu Kulinarnego do treningów, gdzie możliwa jest wymiana doświadczeń uczniów i trenerów, co przekłada się na wzrost umiejętności zespołów.
![220131_395.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/15658/assets/390595/large-73e1caea1c6cc48b44268fbb7cbcb048.jpg)
Trzymamy kciuki za młodych kucharzy!