Tomasz Jarmolski z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej zwyciężył w tegorocznej, polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or zorganizowanej przez Transgourmet i Selgros Cash & Carry. Dwuetapowe zmagania oficjalnie zakończyły się 18 czerwca, w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Zwycięzca otrzymał 2 000 zł i statuetkę, a szkoła, w której na co dzień szlifuje swoje kulinarne umiejętności 3 000 zł w bonach na zakupy do Selgros Cash & Carry oraz puchar.
Oprócz nagród na zwycięzcę czekała statuetka oraz puchar dla szkoły, którą reprezentował w konkursie.
9 finalistów, uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski, wyłoniono w eliminacjach, które odbyły się wyjątkowo w formule online.
Młodzi kucharze mogli wysłuchać Marca Galais, Szefa Centrum Kulinarnego Transgourmet Francja, który ocenił potrawy eliminacyjne i udzielił kilku cennych wskazówek tuż przed startem finałowych zmagań.
Zwycięska potrawa autorstwa Tomasza Jarmolskiego.
- Seler był dla mnie wyzwaniem, to dość trudne warzywo i osobiście nie jest moim ulubionym. Jednak ostatnio inspirują mnie jarzyny, szczególnie te niepopularne, dzikie zioła i rośliny jadalne. Sporo eksperymentuję i próbuje różnych połączeń w kuchni, dzięki czemu wykonałem danie finałowe, z którego jestem zadowolony i które zapewniło mi wygraną. Talerz, który przygotowałem na początku powstał na papierze. To mój sposób pracy nad nowymi kompozycjami. Najpierw szkicuję i maluję, bawię się składnikami, a następnie dopracowuję je. Bardzo chciałem, żeby seler w moim daniu był zapieczony w cieście, w związku z tym, że lubię także cukiernictwo zdecydowałem się na podanie go w strudlu w lekko słodkim wydaniu.
mówi Tomasz Jarmolski.
- Konkurs Les Chefs en Or to absolutnie fantastyczny projekt i inicjatywa. Po pierwsze, jest to wsparcie gastronomii poprzez realne działania, ale także dostrzeżenie młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych i pomoc w rozwinięciu im skrzydeł. Wszystko to na światowym poziomie realizacji i w bardzo przyjemnej atmosferze.
Podsumowuje Jan Kuroń.
Jan Kuroń nie krył zadowolenia z poziomu i przebiegu finału polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or.
- Bardzo cieszymy się, że mimo pandemii udało nam się przeprowadzić kolejną edycję konkursu Les Chefs en Or. To kolejny dowód naszego wsparcia dla branży. Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom, a szczególnie oczywiście tym, którzy stanęli na podium, gdyż tegoroczny poziom był bardzo wysoki. Cieszymy się, że możemy wspierać zapał i kulinarny talent każdego z nich. Mamy nadzieję, że to dopiero początek ich sukcesów w kulinarnym świecie. Ważnym elementem jest także możliwość wsparcia szkół gastronomicznych. Dzięki temu możemy przyczynić się do rozwoju młodych kucharzy.
Mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros Cash & Carry.
Jak podkreślało jury, każdy uczestnik finału polskiej edycji Les Chefs en Or może czuć się zwyciezcą.