Transgourmet i Selgros Cash & Carry po raz kolejny organizują wysmakowane zmagania dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski, w których stawką są wartościowe nagrody. W tym roku, ze względu na pandemię koronawirusa, eliminacje konkursu odbywają się online. Najlepsza dziewiątka zawodników wyłoniona w I etapie konkursu zmierzy się w finale organizowanym w Instytucie Kulinarnym.
Rywalizacja polskiej edycji konkursu kulinarnego Les Chefs en Or składa się z dwóch etapów: eliminacji prowadzonych w formule online, w wyniku których wyłonionych zostanie dziewięciu najlepszych uczniów ze szkół w całej Polsce oraz wielkiego finału, który odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie.
Tematem tegorocznych zmagań jest ,,sztuka mięsa''. Zadaniem jest przygotowanie dania na bazie dowolnie wybranego kawałka mięsa uwzględniając produkty oraz tradycje kulinarne regionu, z którego pochodzą zawodnicy. Sztuka mięsa to tradycyjnie kawałek duszonej lub gotowanej wołowiny podany z sosem. Sztuka mięsa może być rozumiana także jak artyzm, oryginalne i zaskakujące przyrządzenie wybranego przez uczestnika fragmentu lub całej tuszy. Interpretacja tematu jest dowolna.
Statuetka dla zwycięzcy oraz puchar dla szkoły w poprzedniej edycji konkursu Les Chefs en Or.
Zmagania młodych talentów kulinarnych można śledzić na www.leschefsenor.pl oraz na profilach Instytutu Kulinarnego Transgourmet na Facebook`u i Instagramie.